Is het slagingspercentage belangrijk bij een rijschool

Er zijn verschillende factoren waarop je een rijschool moet beoordelen als je een geschikte kandidaat zoekt voor het nemen van rijlessen. Een van deze dingen is het slagingspercentage van een rijschool. Het is een belangrijke statistiek waaraan je voor een deel kunt afleiden hoe goed de rijlessen zullen zijn die je kunt krijgen. Soms kan het slagingspercentage echter ook misleidend zijn.  

Er zijn namelijk rijscholen die slechte leerlingen niet laten afrijden, omdat dit ten koste zou gaan van hun gemiddelde percentage van slagingen. Dit is ook niet wat je wilt van een rijopleiding. Je wilt immers de kosten zoveel mogelijk beperkt houden en niet tientallen rijlessen meer nemen dan eigenlijk nodig is. Tijdens de lessen kun je met de instructeur de cultuur in Utrecht eens doornemen. Er is daar namelijk meer te doen dan je denkt! 

Percentage slagingen praktijkexamen  

Met het slagingspercentage van een rijschool wordt bedoeld hoeveel procent van de leerlingen weten te slagen voor het praktijkexamen. Wanneer een leerling van een rijschool dus meerdere keren moet afrijden om te slagen voor het rijbewijs dan gaat het slagingspercentage omlaag. De statistiek wordt bekendgemaakt zodat men kan zien hoe goed een autorijschool lessen geeft.  

Toch kan je niet direct conclusies trekken uit het percentage slagingen. Een rijschool kan namelijk iedere leerling aannemen die moeite heeft met autorijden. Dit gaat ten koste van het slagingspercentage, maar wil niet zeggen dat de rijinstructeur slechte lessen geeft. Toch is het wel belangrijk dat je de statistiek controleert voordat je een complete rijopleiding bij een rijschool afneemt.  

Andere beoordelingspunten voor rijschool 

Naast het slagingspercentage zijn er nog veel meer punten waarop je een rijschool kunt beoordelen. De mening van andere mensen die je zijn voorgegaan met het volgen van een rijopleiding zijn vaak het meest waardevol. Als iemand die pas zijn of haar rijbewijs heeft gehaald je vertelt dat de manier van lesgeven zeer prettig is, dan kan je dit vast wel aannemen. Je kunt rijles 17 jaar inplannen. De prijs die er per rijles wordt gevraagd is natuurlijk ook een belangrijke factor bij het maken van je keuze. Je moet echter niet alleen naar de prijs kijken en een rijschool kiezen met de goedkoopste rijlessen. Het is namelijk ook van belang of de lesuren van goede kwaliteit zijn, want dit stelt je in staat om sneller het autorijden onder de knie te krijgen.