Wat doen bedrijven in de metaalindustrie zoal?

metaalDe bewerking van metalen bestaat al duizenden jaren. Zo werd er bijvoorbeeld meer dan 5000 jaar voor Christus al koper gesmolten en in vormen gegoten.

3000 jaar voor Christus werd dit ook met brons gedaan. Het smelten van ijzer en staal is later pas gekomen omdat hiervoor veel hogere temperaturen vereist zijn.

Wanneer we het hebben over de metaalindustrie dan zijn dit de bedrijven die metaal produceren en deze verwerken tot bepaalde producten.

Het kunnen ook bedrijven zijn die met de metalen producten bijvoorbeeld machines, voorwerpen of andere apparaten maken. Wanneer je jezelf afvraagt wat bedrijven in de metaalindustrie zoal doen dan kan je hieronder enkele voorbeelden van werkzaamheden lezen.

Ertsverwerking en recycling

De eerste bewerking die in de metaalindustrie wordt gedaan is het verwerken van erts tot metaal. Dit wordt onder andere in hoogovens gedaan. De erts van koper, brons, ijzer, aluminium of staal die uit de aarde wordt gewonnen wordt tot een hoge temperatuur verwarmd zodat deze vloeibaar wordt.

Vervolgens kan het materiaal gesmede worden tot een halffabricaat of een metalen product.  Tegenwoordig kunnen we onder deze categorie ook de recycling van metalen rekenen. In plaats van erts worden dan bestaande metalen producten opnieuw gesmolten om hiervan nieuwe producten of een halffabricaat te maken.

Productie van metalen producten

Tot bedrijven in de metaalindustrie kunnen we ook rekenen de bedrijven die de productie van metalen producten verzorgen. Dit zijn onder andere smederijen en gieterijen. Maar er zijn ook gespecialiseerde bedrijven die onderhoud uitvoeren aan bijvoorbeeld gearboxes. Types van Flender Nederland bijvoorbeeld, welke erg populair zijn in de haven en de industrie.

Zij maken van de erts of een halffabricaat, zoals plaatstaal, een product dat uit metaal vervaardigd is. Hier komen ook weer verschillende bewerkingen bij kijken.

Zo zal het metaal bijvoorbeeld met lassen of solderen bewerkt worden. Frezen en zetten van de metalen onderdelen zijn ook bewerkingen die voor het maken van producten nodig kunnen zijn.

Lichte en zware metaalindustrie

industrieelWat betreft de werkzaamheden van bedrijven in de metaalindustrie maken we nog onderscheid tussen lichte en zware industrie. Met lichte metaalindustrie bedoelen we de productie van bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten.

Hiervoor zijn vaak kleine metalen onderdelen vereist. Onder zware metaalindustrie kunnen bijvoorbeeld de bedrijven gerekend worden die auto’s, schepen of landbouwwerktuigen maken.